Folkemødet 2018

Igen i år deltog Danmarks Biblioteker på Folkemødet på Bornholm, hvor tre spændende debatter, som Tænketanken har været med til at arrangere blev afholdt. Alle tre debatter havde børn, læsning, ro og fordybelse som tema.

HUSK at følg med på vores Facebook her

Slap nu af! med al den kultur og fordybelse til børn

Fre. 14. juni 10:30-11:15
Lokation: Den Sociale Scene 

Vores børn lever i en strøm af indtryk, og behovet for at slappe af stiger. Hvad kan kulturen gøre?

Vores børn bliver bombaderet med information og kommunikation i en konstant strøm af indtryk. Behovet for at slappe af og koble fra bliver større. Selv skoleelever har mindfullness på skemaet. Vi bør på mange forskellige måder sikre mulighederne for og rum til ro og koncentration, sådan at alle børn oplever tilfredsstillelsen ved for alvor at fordybe sig i noget og måske endda glemme sig selv for en stund. Både mu og i fremtiden. Men hvor finder vi disse rum? Er det i kulturen og kunsten - i litteraturen, i musikken, i billedkunsten? Hvad består rummene i og af? Og hvordan bliver kulturen til et need-to-have og ikke bare nice-to-have i vores børns liv?

 

Deltagere:

 • Michael Egelund, Formand, Storkøbenhavn, BUPL
 • Tine Segel, Formand, Bibliotekarforbundet
 • Imran Rashid, Speciallæge, forfatter, foredragsholder, Sund Digital
 • Anne Mette Thorhauge, Lektor og Formand for Medierådet, KU/Medierådet
 • Sophie Fuglesang, Projektleder, Køge Bibliotekerne/Billedstrøm
 • Katherine Diez, Kulturdebattør og anmelder, Selvstændig

Slap nu af!! med al den læsning og litteratur

Fre. 14. juni 16:30-17:30
Lokation: Dansk Folkeoplysnings Samråd

Læsning er al lærings moder og en unik kilde til oplevelser. Men børn læser mindre. Hvad gør vi?


Vores forhold til læsning, ro og fordybelse har ændret sig. Børn og unge læser mindre i deres fritid end tidligere. Mange har udfordringer med dybdelæsning og fordybelse. Vores samfund er præget af uendelige forstyrrelser på arbejdet, hjemme og på de sociale medier. Der skal derfor skabes rum, sprækker og tid til ro, fordybelse og ikke mindst lyst til læsning i hverdagen. Læsning er alt lærings moder, siger man, og i det nyeste folkeskoleforlig er der afsat flere midler til en læseindsats. Men af en af udfordringerne med børns delande læselyst er, at de mest af alt forbinder læsning med skolen. I denne debat vil vi undersøge, hvem der tager têten, hvordan litteraturen kan spille en rolle i de unges liv og hvordan vi skal gå til opgaven med at stimulere børns egen lyst til at læse. Kulturkritiker Katherine Diez sætter rammen ved at fortælle om manglen på litterær dannelse i de unges liv og udfordrer derefter panelet af fagfolk og politkere.  

Deltagere:

 • Peter Heller Lützem, Specialkonsulent, Nationalt Videncenter for Læsning
 • Steen Bording Andersen, Kulturudvalgsformand Aarhus (S) og formand for Danmarks Biblioteksforening, Danmarks Biblioteksforening 
 • Katherine Diez, Kulturdebattør og anmelder, Selvstændig
 • Tine Segel, Formand, Biliotekarforbundet

Slap nu af!!! med al den kultur


Lør. 16. juni 10.30-11:15
Lokation: Den Sociale Scene

Børn og unge har brug for fordybelse! Er det en samfundsopgave og hvilken rolle spiller fondene?


Hvordan skaber vi et godt liv liv for børn og unge, når det ikke kun handler om flere iPads og at ta' sig godt ud på de sociale medier? Et godt liv er også rum og mulighed for at fordybe sig i bøger og fortællinger. Men er det en reel samfundsopgave eller noget som den enkelte selv må stå for? Og hvordan skaber vi mulighederne, så alle kan være med? Fondene i Danmark gør langt mere end blot at uddele midler på det almennytige område. De udpeger nye specifikke indsatsområder og er dermed med til at sætte dagsordenen. Det har betydning for kulturens institutioner og udviklingsretninger. Men hvad er på spil, hvordan arbejder fonde og kulturinstitutioner sammen om rammerne for det gode liv gennem hverdagskulturen? Og hvordan skirer vi, at også udsatte børn og unge kommer med ind i ligningen om et godt liv, hvor der er rum til ro, fordybelse og fællesskaber.

 

Deltagere:

 • Stine Boesen, Forfatter og rådgiver, büroCPH
 • Laust Westtoft, Sekretariatschef, LOS - Landsforeningen for sociale tilbud
 • Katherine Diez, Kulturdebattør og anmelder, Selvstændig
 • Henrik Lehmann Andersen, Direktør, Nordea-fonden
 • Pia Henriette Friis, Bibliotekschef og formand, Kolding Bibliotekerne og formand for Bibliotekschefforeningen

Tænketanken har deltaget i Folkemødet på Bornholm siden 2014.
Her kan du se hvilke emner, der er blevet sat fokus på gennem årene.