- 17. september Webinar: Biblioteket som kulturhub – præsentation af idékatalog
Se program og tilmelding her
Biblioteksbrug i dag og i morgen: Viden og greb
Hvordan får vi flere til at bruge folkebibliotekernes mange kulturelle og demokratiske tilbud? Tænketankens nye store vidensprojekt 'Biblioteksbrug i dag og i morgen' skal skabe et nyt stærk vidensgrundlag om borgernes behov og sammen med biblioteker og andre aktører udvikle handlingsgreb til biblioteksudvikling.
Tænketanken og Applaus lancerer fagligt netværk for biblioteksansatte
I forlængelse af vores undersøgelse ”Biblioteksbrug i dag og i morgen” har vi lanceret netværket Publikumsudvikling i Fremtidens Biblioteker for at sikre udbredelse, implementering og forankring af arbejdet med publikumsudvikling og brugerindsigter på tværs af landets folkebiblioteker.
Folkebiblioteket er for alle, men alle er ikke en målgruppe. Vi har et ønske om at styrke det systematiske, metodiske og strategiske arbejde med målgrupper i branchen. Derfor arbejder vi i netværket aktivt med bevidstgørelsen, italesættelsen og beslutningen om, hvem man arbejder med, hvorfor og hvordan. Hermed opnår vi opmærksomhed på og et fælles sprog for at sektoren kan omsætte viden og erfaringer til konkrete handlinger og initiativer målrettet forskellige biblioteksbrugere.
Netværket udspringer af konkrete ønsker fra branchen og har været aktivt siden primo 2024. Det henvender sig primært til mellemledere og udviklingsmedarbejdere, der arbejder med publikumsudvikling. Vi mødes fem gange årligt og skiftes til at lægge hus til, så vi kommer rundt i hele landet.
Hvis du ønsker at høre mere om netværket, kan du kontakte projektleder Kristine Lykke Roed på klr@fremtidensbiblioteker.dk.
Læs rapporten "Biblioteksbrug i dag og i morgen - en målgruppebaseret kortlægning"
Nu er undersøgelsen ’Biblioteksbrug i dag og i morgen’ klar. Undersøgelsen er en segmenteringsundersøgelse, der præsenterer 9 segmenter/målgrupper, og hvad der driver deres biblioteksbrug eller mangel på samme. I rapporten er også tværgående findings om f.eks. køn, uddannelsesniveau, transporttid, geografi, rummets betydning og meget mere.
Undersøgelsen er foretaget af analysefirmaet Moos-Bjerre A/S. Analysegrundlaget kommer fra en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse blandt 2.000 repræsentativt udvalgte borgere, samt 54 kvalitative interviews med eksperter og borgere.
Du finder rapporten digitalt her
Bestil rapport i fysisk eksemplar:
Du kan også bestille fysiske eksemplarer af rapporten ved at skrive til klr@fremtidensbiblioteker.dk Oplys att., adresse, kontaktoplysninger og det ønskede antal rapporter i mailen.
Oplæg
Vi kommer gerne ud og holder oplæg om undersøgelsen – enten fysisk eller online. Kontakt projektleder Kristine Lykke Roed på mail klr@fremtidensbiblioteker.dk
Nu kan du læse pixiudgaven "Biblioteksbrug i dag og i morgen - viden og greb"
I pixiudgaven fremlægges undersøgelsens hovedresulater og en segmentering af eksisterende og potententielle biblioteksbrugere. Derudover præsenteres en række arbejdsspørgsmål og greb til brugen af resultaterne og det videre arbejde, som undersøgelsen fohåbentlig giver anledning til.
Pixiudgaven kondenserer rapportens resultater og supplere med konkrete, anvendelsesorienterede greb.
Du finder pixien digitalt her
Bestil pixiudgave i fysisk eksemplar
Du kan også bestille fysiske eksemplarer af pixiudgaven ved at skrive til klr@fremtidensbiblioteker.dk. Oplys att., adresse, kontaktoplysninger og det ønskede antal i mailen.
Hos Tænketanken fortæller vi altid gerne om vores undersøgelser! Det kan både være online eller fysisk ude på jeres bibliotek og for eksempel i forbindelse med et personalemøde eller en temadag.
Et oplæg om segmenteringsundersøgelsen 2023 giver indblik i, hvordan danskernes oplevelse og brug af folkebibliotekerne ser ud i dag og har udviklet siden Tænketankens forrige segmenteringsundersøgelse i 2013, regionale forskelle i brug og hvad der påvirker borgerne til at bruge biblioteket. Desuden præsenterer vi ni bruger- og ikke-brugersegmenter blandt danskerne samt arbejdsspørgsmål til, hvordan man kan implementere undersøgelsens resultater i arbejdet ude på bibliotekerne.
Har I lyst til at høre mere om segmenteringsundersøgelsen 2023 så kontakt projektleder Kristine Lykke Roed på mail klr@fremtidensbiblioteker.dk.
Tænketankens udgave for snart 10 år siden den første nationale segmenteringsundersøgelse. Rapporten gav sektoren ny viden om borgerne og er blevet brugt i det meste af landet til udvikling på hoved- og lokalbiblioteker. Meget er sket siden. Også på bibliotekerne. Arrangementer og formidling er i vækst og har ændret karakter. Efter Corona har digitale tilbud bidt sig fast, flere biblioteker servicerer ungdomsuddannelser, tilbyder verdensmålsaktiviteter og borgerservice. Bibliotekerne sørger for høj grad af lokal involvering og engagement, men alligevel er brugerandelen på 50% stort set status quo siden 2013. Det kalder på ny viden og nye greb til at udvikle biblioteket.
Folkebibliotekernes fremtidige udviklingen bør tage afsæt i borgernes behov og kobles med praksiserfaringer. Tænketanken vil derfor med en ny segmenteringsundersøgelse give et nyt vidensgrundlag, der bidrager til nationale indsigter i, hvad der kan få flere borgere til at bruge biblioteket, samt viden om udviklingsmulighederne og målgruppebaseret biblioteksudvikling i lokale kontekster.
Projektet vil derfor: 1) skabe et nyt nationalt vidensgrundlag med praksisanvendelige segmenteringer ud fra kvalitativt og kvantitativt data og 2) på baggrund af grundlaget sammen med biblioteker/andre aktører udvikle handlingsgreb til udvikling i 3 spor: Grupper i udsatte positioner, publikumsudvikling: Hvordan skaber man langsigtede relationer til brugere og motiverer dem til at vende tilbage, sprede budskab og engagere sig? og Rum, funktion & fællesskaber: Hvordan skaber vi gode biblioteksrum, der rummer lokal forskellighed, engagement og fællesskaber?
Workshop forløb om publikumsudvikling
PUBLIKUMSUDVIKLING I FREMTIDENS BIBLIOTEKER v. Applaus
– et inspirationsforløb til dig, der arbejder med publikumsudvikling i praksis
Publikumsudvikling i en tid med opmærksomhedsøkonomi, digitalisering og kulturelt demokrati handler om at involvere dem, det involverer. Men involvering betyder noget forskelligt for forskellige mennesker, og derfor må du gå på opdagelse i, hvad der betyder noget for det publikum, du gerne vil nå.
Publikumsudvikling henviser til forskellige måder, hvorpå man kan arbejde med sit eksisterende eller potentielle publikum. Fra markedsførings- og kommunikationsindsatser, formidlingsinitiativer til programmering, vidensindsamling og borgerinddragelse. For at øge sandsynligheden for at det lykkes, skal arbejdet med publikumsudvikling være systematisk og metodisk klart, strategisk og organisatorisk forankret, og det skal være baseret på reviderbare videnformer og forankret i klare målsætninger.
Derfor stiller vi i Tænketanken Fremtidens Biblioteker i forbindelse med segmenteringsundersøgelsen 2023 skarpt på, hvorfor et øget kendskab til ens brugergrupper er essentielt, og hvordan man arbejder med at forankre den viden til glæde for sit publikum. Forløbet er tilrettelagt sådan, at du får lejlighed til at arbejde med et konkret publikumsudviklingsprojekt på dit bibliotek.
Workshopgange
- 22/11 kl. 10.00 – 12.00 start-op webinar (online)
Design dit publikumsudviklingsprojekt!
- 6/12 kl. 10.00 – 16.00 første workshop, Vartov
Arbejd med dit publikumsudviklingsprojekt!
Introduktion til procesovervejelser, designtænkning og designantropologi
- 24/1 kl. 10.00 – 16.00 anden workshop, Borgernes Hus, Odense
Skab universer med dit publikumsudviklingsprojekt!
Introduktion til universbygning og segmenteret kommunikation
- 27/2 kl. 10.00 – 16.00 tredje workshop, Vartov
Gennemfør dit publikumsudviklingsprojekt! Introduktion til forankrings- og opfølgningsstrategier.
Det praktiske
Forløbet er gratis (No show fee: 1.000 kr), der vil være forplejning undervejs. Nærmere info vil blive tilsendt efter tilmeldingsfristen. Bliver du forhindret, er det meget vigtigt, at du melder afbud inden første mødegang, så en anden kan få glæde af pladsen.
TILMELDING HER
Webinar - en indflyvning i hovedresultaterne fra undersøgelsen
Tirsdag d. 16. januar 2024 afholdt vi et webinar om segmenteringsundersøgelsens hovedresultater. Det er analysefirmaet Moos-Bjerre, der har gennemført undersøgelsen og præsenterede resultaterne. Du kan se optagelsen af webinaret her:
Konference - Biblioteksbrug i dag og i morgen
Den 8. november 2023 lancerede vi den nye nationale undersøgelse af danskernes biblioteksbrug. På konferencen præsenterede vi de nyeste resultater om biblioteksbrug og diskuterede bl.a., hvordan man som kulturinstitution arbejder systematisk, metodisk og strategisk med målgrupper. Vi drøftede også, hvor biblioteket skal bevæges sig hen og for hvem. Konferencen foregik på Vartov i København K, Store Sal
Webinar om Ny Udsathed ved Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning
D. 4/10 2023 afholdt Tænketanken et webinar, hvor Noemi Katznelson fra Center for Ungdomsforskning fortalte om projektet Ny Udsathed, der har fokus på den stigende mistrivsel blandt danske unge. Webinaret handlede om en ny kategori af udsatte unge og hvilke nye indsatser og tilgange det bringer med.
Workshop: Fremtidens Biblioteksrum
D. 29/8 2023 afholdte Tænketanken i samarbejde med Lokale og Anlægsfonden en workshop om, hvordan vi kan sikre et biblioteksrum for alle. Workshoppen var det første arrangement i forbindelser med segmenteringsundersøgelsens temaspor om "rum, funktion og fællesskab". Læs om dagens vigtige pointer her
Webinar: Design til mental trivsel
26. august 2024 afholdt vi webinaret 'Design til mental trivsel' ved Valinka Suenson fra LAIKA Rumdesign. Her zoomede vi ind på hvordan vi aktivt kan bruge indretningen på vores biblioteker til at skabe bedre trivsel blandt de besøgende. Gode rum er afgørende for vores sundhed, mentale trivsel og kreativitet, og det synes derfor vigtigere end nogensinde at skabe rum, som vi kan lide at færdes i, og som påvirker os positivt – også på biblioteket.
Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsens udviklingspulje for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre.
Projektbeskrivelse
Segmenteringsundersøgelsen 2013
Segmenteringsundersøgelsen 2023 er en opfølgning på en lignende segmenteringsundersøgelse fra 2013. Læs mere om denne undersøgelse her