Skønlitteratur og ledelse

Vores arbejdsliv er udfordret og kalder på nye rammer og rummelighed. Alt for mange oplever et arbejdsliv præget af mistrivsel, stress og udbrændthed. Samtidig tillægger vi arbejdet stor personlig værdi, fordi det giver identitet og mening. Vi står i en brydningstid, hvor generationskløfterne vokser sig større og hvor mange unge efterspørger andre og nye former for rammer, rummelighed og ledelse. Det kalder på en ledertype, der kan forholde sig åbent og som har mod til at give refleksionen tid. Her kan skønlitteraturen spille en vigtig rolle. Læsningen kan blive en vej tilbage til det, ledelse handler om nemlig mennesker, og et helt særligt rum til fælles refleksion.

Tænketanken har gennemført et pilotprojekt med 7 ledere, der har deltaget i en skønlitterær ledergruppe facilitereret af en ledelseskonsulent, hvor skønlitteraturen løbende er udvalgt af en litteraturformidler.

Hvad rummede pilotprojektet?

En gruppe med 7 ledere fra forskellige sektorer og et bredt mix af faglige baggrunde mødtes i alt 6 gange. På det første møde identificerede gruppen ledelsesdilemmaer og -temaer, som en litteraturformidler fra Københavns Hovedbibliotek derefter matchede med skønlitteratur ud fra sin faglige viden på området. Læsegruppens medlemmer læste, drøftede og reflekterede over værkerne i samtaler, der faciliteredes af ledelseskonsulent Mikael Bierbaum. Forløbet varede 4 måneder, hvor lederne mødtes hver tredje uge og læste flere tekster. Efter hvert møde udvalgte litteraturformidleren en ny tekst. På og mellem  møderne reflekterede deltagerne over deres egen ledelse med afsæt i litteraturen.

 

Podcast – miniserie om 'Skønlitteratur og ledelse'

Se eller gense webinar: Skønlitteratur og ledelse - Erfaringer fra pilotprojektet og potentialer

Afholdt 12. september 2023

Artikler og interviews

Interview: "Skønlitteratur er vejen til bedre ledelse

Læs mere om hvad skønlitteratur og ledelse kan i magasinet Perspektiv, 2023. Her interviewes projektleder ved Tænketanken, Lisbet Vestergaard, og erhvervspsykolog Michala Schnoor om  deres fælles erfaringer med lederudvikling og skønlitteratur.

Læs interviewet her

Artikel: "Skønlitteraturen som refleksionsrum for ledere"

Læs mere om hvad kan skønlitteraturen give af værdi til den enkeltes ledelsespraksis, og hvorfor folkebiblioteket har en vigtig rolle at spille i denne sammenhæng i artiklen af projektleder ved Tænketanken Lisbet Vestergaard, fra magasinet BibForum nr. 1 2024. 

Læs artiklen her

Artikel: "Brug skønlitteratur til at udvikle din lederrolle"

Bliv klogere på projektet 'Skønlitteratur og ledelse' og hvad det er skønlitteratur kan, og hvordan den kan anvendes som en del af en leders udviklingsproces. Her får du også fem gode råd til brugen af skønlitteratur i ledelse. Af Izabela Henriques, junior konsulent ved Dansk Magisterforening.

Læs artiklen her

Interview: "Midt i T-krydset - interview med Ulla Højland Jensen"

Vejen frem for dagens leder, når maratonløb og ledelseslitteratur ikke er nok, er skønlitteratur - læst i fællesskab.Ulla Højland Jensen, Frist Vice President i Danica Pension har været med til at udvikle konceptet og er en af deltagerne i projektet Skønlitteratur og ledelse. Fra Danmarks Biblioteker 2 2023. 

Læs interviewet her

"Litteratur kan styrke alle ledertyper"

Forskning peger på, at læsning af skønlitteratur kan fremme kompetencer som åbenhed og empati. Det er et perspektiv, der bakkes op af toneangivende ledere, der går så langt, at de siger, at vi bør ”smide ledelsesfaglitteraturen ud” og erstatte den med skønlitteratur. Fag i forretningsetik Harvard Business School har skiftet faglitteraturen ud med skønlitteratur. Her præsenteres de studerende for romaner, hvor karaktererne står i svære moralske dilemmaer, og hvorigennem de studerende lærer at håndtere flertydige situationer. 

”Litteratur kan styrke alle ledertyper, siger Peter Simonsen, professor i europæisk litteratur ved SDU. ”Jeg mener, det kan være gavnligt både for ledere, der i forvejen er gode til at indtage andres synsvinkler og forstå, hvordan det er at være en anden end en selv. Og for ledere, der har sværere ved at forså andre. Sådan nogle findes der jo, og de kan blive meget bedre og skarpere til det”, fortæller Peter Simonsen på lederstof.dk." (Danmarks Biblioteker, 2023, nr. 2)