Håndbog om Lystlæsning i læsebånd
Håndbogen ’Lystlæsning i læsebånd: En håndbog til skoler og folkebibliotekers samarbejde om læsebånd’ er nu udgivet. I håndbogen er gode råd og praktiske anvisninger til fagprofessionelle, der arbejder med at stimulere elevers læselyst i læsebånd. Håndbogen kan både bestilles i fysisk form eller hentes digitalt. Du kan læse mere her
Podcastserie
I tre podcasts stiller vi skarpt på projektet 'Lyst til læsebånd i hele landet'. I tre episoder deler forskere, lærere, biblioteksansatte og elever ud af deres erfaringer fra læsebåndsprojektet. Podcasten henvener sig til bibliotekarer, lærere, læsevejledere, studerende og andre med interesse for børns læselyst. Episoderne kan lyttes uafhængigt af hinanden. Lyt med her
Undersøgelse på vej
Tænketankens nye projekt om 'Sammen om verdensmål' handler om at engagere målgruppen 60+ i lokale fællesskaber omkring FN’s verdensmål – og samtidig styrke målgruppens trivsel gennem dét at gøre en forskel sammen med andre. Vi udkommer i løbet af sommeren 2021 med en national undersøgelse af ældres engagment i verdensmålene. Følg projektet her
Fag-, Forsknings- og Uddannelsesbiblioteker
Fag,- Forsknings- og Uddannelsesbibliotekerne (FFU-biblioteker) tilpasser sig kontinuerligt ændringer i samfundet og uddannelsessektoren. I samarbejde med Danske Fag,- Forsknings og Uddannelsesbiblioteker (DFFU), har Tænketanken undersøgt de fremtidige behov for services, kompetencer og potentialer for et styrket engagement i samfundet.
En stærk læsekultur hos børn og unge: Oplæg til en national læsestrategi
Tænketanken har i foråret 2019 stået for processen med at formulere publikationen 'En stærk læsekultur hos børn og unge: oplæg til en national læsestrategi'.
Danmarks Biblioteksforening har har taget initiativ til oplægget og en læng række aktører har bidraget med konkrete anbefalinger.
Strategiske trædesten: På vej mod en national læsestrategi for børn og unge
Børn læser mindre litteratur i deres fritid. Hvert tredje barn læser aldrig eller sjældent bøger uden for skolen. Der er en udvikling forældre, fagpersoner, beslutningstagere og politikere skal handle på. Derfor har Danmarks Biblioteksforening taget initiativ til en national læsestrategi.
Børns læsevaner 2017: Overblik og indblik
En samlet rapport med både kvalitativ og kvantitativ data om børn på mellemtrinets læse- og medievaner. Undersøgelse er den største af sin art i Danmark og giver således et unikt indblik i børns holdning til læsning i såvel trykte bøger som tekster på nettet. Undersøgelsen giver også indblik i holdninger til og brug af biblioteker på og uden for skolen. Læs mere her
Børns læsning 2017: En kvantitativ undersøgelse af børns læsevaner
Denne rapport indeholder de kvantitative resultater, som børn på 3.-7. klassetrin har opgivet. Undersøgelsen har til formål at kortlægge, hvordan børns læse- og medievaner forholdet sig.
Læs mere her
Ældrefællesskaber & biblioteker
Denne håndbog er baseret på en rapport om ældre og ensomhed, hvortil håndbogen er et hjælpemiddel med konkrete løsningsforslag til aktører som biblioteket, der gerne vil arbejde med bekæmpelse af ensomhed hos ældre. Biblioteket har nemlig gode forudsætninger for at facilitere ældrefællesskaber.
Læs mere her
Digitale Biblioteksstrategier
En undersøgelse af borgernes brug af de digitale bibliotekstilbud, der har udmundet i en rapport.
Rapporten giver både indsigt i borgernes brug og forventninger til det digitale bibliotek, digitale udviklingstendenser, segmentering af borgerne i otte digitale profiler og konkrete anbefalinger til at arbejde med digitale brugerprofiler.
Folkebibliotekernes samfundsøkonomiske værdi
Folkebibliotekerne bliver ofte vurderet på undersøgelser om brugertilfredshed, antal udlånte bøger og besøgstal, selvom de løfter mange opgaver af stor samfundsmæssig værdi. Målet med denne undersøgelse er derfor, at sætte fokus på den samfundsøkonomiske værdi folkebibliotekernes tilfører samfundet.
Studerendes tekstpræferencer 2016
Tænketanken har gennemført en undersøgelse af studerendes digitale og fysiske tekstpræferencer. Undersøgelsen er foretaget af Epinion og Moos-Bjerre Analyse. Studiet viser, at mere end hver 4. studerende på mellemlang og lang videregående uddannele, i dag vælger digitalt studiemateriale. Der er dog stor forskel på hvilken form for studiemateriale, der er er tale om.