Folkets Bibliotek – et design-antropologisk projekt - 2013/2014

Hvad er folkebiblioteket for en størrelse? Og hvad skal det kunne nu og i fremtiden? Det forsøgte Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Kulturstyrelsen og Tænketanken Fremtidens Biblioteker at finde svar på i et stort design-antropologisk samarbejdsprojekt i det første halvår af 2014.

Fokus på brugere & ikke-brugere

Gennem interview og dialog med en lang række brugere og bibliotekarer – og et tæt parløb med 8 primære samarbejdsbiblioteker – har projektet blandt andet undersøgt bibliotekarrollen, bibliotekets brugere og ikke-brugere samt udviklet ideer til, hvordan bibliotekerne fornyer sig selv i dialog med brugerne.

Handlingsanvisende rapport og idékatalog 

Rapporten "Projekt Folkets Bibliotek" blev udarbejdet for at præsentere resultaterne af arbejdet. Rapporten viser 5 udviklingsspor, som bibliotekerne og andre interesserede kan gå på opdagelse i, da de kan være med til at fremtidssikre bibliotekernes rolle og funktion.

Se rapporten her.

Idekatalog til fri inspiration 

Som det fremgår af rapporten, udvikledes der under projektet 11 koncepter til at give bibliotekerne ny luft under vingerne. 

De 4 bedste idéer blev videreudviklet og afprøvet af de 8 medvirkende biblioteker:

Tryk på overstående links for nærmere beskrivelse af idéerne.

 

Prototypetest

Projekt Folkets Bibliotek prototypetestede sammen med biliotekerne i Aalborg og Rudersdal en mere udadvendt bibliotekarrolle, hvor tre hold bibliotekarer blev ‘lånt ud’ til private hjem eller virksomheder, for at bringe bibliotekets muligheder og bibliotekarens kompetencer helt ud, hvor borgerne allerede er.
I videoen kan du se, hvordan testen foregik:

Tidligere projekt

I foråret 2013 gennemførte Tænketanken Fremtidens Biblioteker en række mindre designantrologiske pilotprojekter i samarbejde med Institut for Antropologi (KU) og multimediehøjskole DMJX.

Projekternes grundidé har været at sætte en række antropologistuderende sammen med studerende DJMX og lade dem arbejde med at skabe nye koncepter for fremtidens biblioteker.

50 studerende fra 4. semester fra hhv. KU/antropologi og DMJX/interations design fordelt på 8 hold blev sluppet løs på 4 biblioteker i Slagelse, Næstved, Roskilde og Ballerup – for at udvikle koncepter til fremtidens bibliotek med særligt fokus på brugerne. Her er et udvalg af de studerendes præsentationer, der blev præsenteret for et ekspertpanel på en heldagsworkshop på DMJX.

Ud af projektet er der bl.a. kommet en række små film ud af, som viser de spændende koncepter, som de forskellige grupper har arbejdet med i de forskellige byer:

Næstved

Ballerup

Slagelse