Børn og unges læseglæde og læsekultur står i et vadested. Skoler, pædagogiske læringsentre og folkebiblioteker har arbejdet med denne dagsorden i flere år. Men der er brug for et nationalt løft med nytænkning, nye samarbejdsformer og nye tilgange, der i højere grad involverer børn og unge. Samarbejdet mellem skoler og biblioteker er forskelligt landet over, ligesom der er variation, når det gælder kommuners ressource- og materialeniveauer. Et nationalt løft og en forening af kræfter er nødvendig, hvis vi skal ændre på udviklingen. Dette var baggrunden for National indsats for børn og unges læseglæde, der samlede en række aktører på nationalt og kommunalt niveau og bragte viden og forskellige fagligheder ind på en fælles udviklingsbane.
Projektet udforskede og udviklede samarbejdet om børn og unges læseglæde på tværs af skoler og folkebiblioteker. Med afsæt i en vidensafdækning af aktuel praksis i arbejdet med læseglæde blev der i 17 indsatskommuner og 18 følgekommuner igangsat udviklingsforløb. Projektet blev afrundet med en arbejdsbog, der samlede op på erfaringerne fra de involverede kommuner samt gaven række anbefalinger og redskaber til det videre arbejde.
Projektet løb fra maj 2023 til juni 2025 og var støttet af Kulturministeriet.
I forbindelse med projektet har Stine Reinholdt Hansen og Thomas Illum Hansen Center for Anvendt Skoleforskning ved UCL udarbejdet en forundersøgelse af arbejdet med børn og unges læseglæde og læsekultur med særligt fokus på samarbejdet mellem folkebiblioteker og skolernes pædagogiske læringscentre.
Den nye undersøgelse peger blandt andet på, at strukturelle forskelle udfordrer samarbejder på tværs af skoler og biblioteker. De to institutioner har forskellige formål, og de er underlagt forskellige rammer og vilkår, hvilket kommer til udtryk i forskellige tilgange til læsning og litteratur.
"Et styrket samarbejde om læseglæde kræver især to ting. For det første gensidig respekt og blik for de forskellige rum, rammer, ressourcer og fagligheder som en bred palet af muligheder. For det andet, at man samarbejder på et solidt, opdatereret vidensgrundlag og inden for stabile økonomiske og organisatoriske rammer."
Undersøgelsen vil blive brugt som fælles afsæt for det videre arbejde i de 17 deltagende indsatskommuner, hvor der i løbet af 2024 skal udvikles og gennemføres tværfaglige projekter.
Mål læseglæden
To dimensioner af intrinsisk læsemotivation. Administrations- og scoringsguide.
Som en del af National indsats for børn og unges læseglæde har Center for Anvendt Skoleforskning udviklet et redskab til måling af elevers læseglæde. Her finder du administrations- og scoringsguide til redskabet.
Materialet er udarbejdet af Morten Pettersson, Tine Nielsen og Thomas Illum Hansen ved Anvendt Forskning i Pædagogik og Samfund, UCL
Hent administrations- og scoringsguide
Læs om indsatskommunernes projekter
Dyk ned i vores interaktive danmarkskort, hvor du kan læse korte resumeer af alle 17 indsatskommuners projekter, herunder hvilke samarbejdstiltag og konkrete aktiviteter der er sat i søen i arbejdet med at skabe større læseglæde.
De enkelte indsatskommuner refererer i deres projektbeskrivelser til tre forskellige samarbejdsmodeller; personmodellen, tilbudsmodellen og samskabelsesmodellen. Disse modeller findes beskrevet i Thomas Illum Hansen og Stine Reinholdt Hansens vidensrapport
(s.11), der ligger til grund for arbejdet ude i kommunerne.
Danmarkskortet opdateres løbende, efterhånden som aktiviteter og events løber af stablen.
Hvem er med som indsatskommuner?
Gentofte, Aalborg, Ikast Brande, Stevns, Slagelse, Hjørring, Tønder, Rødovre, Odder, Kerteminde, Esbjerg, Kolding, Silkeborg, Langeland, Viborg, Vejen og Rebild.
Hvem er med som følgekommune?:
Brønderslev, Vesthimmerland, Brøndby, Ringkøbing, Hedensted, Aabenraa, Horsens, Sydslesvig, Holbæk, Sorø, Roskilde, Gribskov, Furesø, Gladsaxe, Solrød, Frederiksberg, Dragør og Glostrup.
Klik ind på Danmarkskortet
eReolen Go! er også med til at realisere den nationale indsats og kommer blandt til at bidrage med et mindre, kvalitativt studie, der følger børns brugerrejse fra at få inspiration til læsning på eReolen GO! til at finde konkrete titler. Kommunerne får også mulighed for at trække på eReolen GOs mange erfaringer med involvering af børn og unge i forskellige typer af formidlingstiltag. Find eReolen GO! her
Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsens udviklingspulje for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre.
Kontakt projektleder Lisbet Vestergaard
Mail: lv@fremtidensbiblioteker.dk
Tlf.: 22 58 09 12